Om TON møbler

Sæt dig godt tilrette i klassisk stoledesign fra den Tjekkiske møbelproducent TON

Hos HP Interior Nordic ApS sælger vi klassiske nye designermøbler med en 160-årig historie

Vi kender den alle sammen. Den klassiske og tidløse caféstol eller wienerstol som vi alle har prøvet at sidde i, mens vi har nydt en kop kaffe eller en let frokost.
– Men de færreste tænker over, Thonet stolens historie, der går tilbage til 1861. og kun ganske få ved, at den stammer fra Tjekkiet, fortæller Hana Andersen, der er den ene halvdel af firmaet HP Interior Nordic i Ravnkilde.

Hun har selv et par wienerstole, der daterer sig tilbage til 1890, som hun har købt på en auktion, og de holder fortsat i den originale stand.

Tidsløst design holder fortsat

Producenten hedder TON opkaldt efter tjekken Michael Thonet, som for 160 år siden, og med udgangspunkt i en lille by i den østlige del af det nuværende Tjekkiet, begyndte at producere møbler. Dengang hed det Det Østrigsk-Ungarnske Rige. Til at hjælpe sig havde han sine fem sønner, masser af damp, forme og stærke hænder til at bøje træet, så det blev omskabt til et smukt og tidsløst design, der har gået sin sejrsgang, og som fortsat holder, forklarer Hana Andersen.

Fabrikken ligger stadig i samme by, og i dag produceres der et vidt spektrum af moderne designermøbler. Produktionen omfatter i dag flere fabrikker, men den oprindelige teknik med damp, forme og håndkraft er fortsat gældende. Derfor er stolene i en serie heller ikke helt identiske. I dag arbejdes der naturligvis med mere moderne design af klassikerne, ligesom der også kommer nye designs til.

Hana Andersen er billedligt talt vokset op med stolene og møblerne fra familien Thonet. Ikke bare med stole, men med borde, spejle, knagerækker og andre holdbare og funktionelle ting i hendes barndomshjem i Tjekkiet.

Hun har været vidt omkring og har efter endt skolegang i Tjekkiet arbejdet inden for mange forskellige brancher, men et gennemgående træk har været interessen for kvalitet og design. Et studium i engelsk blev det også til. Undervejs i dette forløb mødte hun sin danske ægtefælle og i 2012 gjaldt det en tilværelse i Danmark. Og det har hun bestemt ikke fortrudt.

For nu sælger hun de klassiske møbler fra Tjekkiet på det danske marked.

Ton Timeline