Om Květná

Květná glasværk er et af de ældste glasværker i Tjekkiet

Det blev bygget tilbage i 1794 og grundlagt af prins Alois I af Liechtenstein. Placeringen for byggeriet blev valgt meget omhyggeligt i centrum af bøgeskove nær Uherský Ostroh i landsbyen Strání, et sted med kvalitetsglassand. Smelteværket, udstyret med to smelteovne, tilbød arbejde til folk fra det omkringliggende område og andre lokaliteter i Liechtenstein-godserne fra Slovakiet og Østrig.
I begyndelsen fokuserede glasværket hovedsageligt på produktion af plader og forskellige brugsbordsglas. Smelteværket begyndte først i midten af ​​det nittende århundrede at producere mere eksklusive glastyper af højere kvalitet i større anlæg, da det blev købt af den østrigske forretningsmand Josef Zahn. Hans søn, Emanuel Zahn, byggede endnu en glasovn og introducerede produktionen af ​​fint krystalglas, dekoreret ved slibning og gravering.

Det var Emanuel Zahn, der hentede erfarne glasmagere, som bragte nye teknikker og metoder til glasbearbejdning med sig. Dette førte ikke blot til en hurtig forbedring af produkternes kvalitet, men også til en udvidelse af sortimentet og i særdeleshed til modernisering efter kunstneriske impulser fra wienerkunstkredse. I forbindelse hermed blev navnet på glasværket ændret i 1894, da man begyndte at bruge det lokale navn Květná (Blumenbach). Dette navn bliver hurtigt et kvalitetsstempel og er eftertragtet på verdensmarkederne.

Zahn & Göpfert etablerer showrooms og varehuse i London, Paris, Berlin og Hamborg og udstiller på verdensmesser i Leipzig. Som det andet glasværk i Europa introducerede Květná ætsedekoration allerede i 1897. På det tidspunkt blev forskelligt dekoreret bordglas eksporteret til USA, Afrika, Australien, Egypten, Skandinavien, Østrig, Tyskland og Schweiz.

Glasværket fastholdt produktionen selv i første halvdel af det 20. århundrede. Efter nationaliseringen fortsatte den med at fungere, og mellem 1961 og 1990 var den en af ​​fabrikkerne i den nationale virksomhed Moravské sklárny i Květná. Efter 1989 var der flere ejendomme og ejerskifter, vigtige milepæle var årene 2011 – 2018, hvor Květná glasværk tilhørte glasgruppen Crystalite Bohemia, som blev grundlagt i 2009 af iværksætteren Lubor Cerva.

Efter opdelingen af ​​begge fabrikker i 2020 på grund af salget af koncernen, blev der etableret et nyt selskab, Cerva Bohemia og efterfølgende KVĚTNÁ 1794, som i dag er operatør af glasværket i Květná.

DOWNLOAD KATALOG SOM PDF